неделя, март 04, 2007

ТЕЛЕШКО ВАРЕНО

Днес е неделя, време за готвене - много. Какво може да се направи с парче телешко месо, няколко картофа и моркови? Разбира се телешко варено - любима супа в нашето семейство. Месото се поставя в студена вода и като заври, внимателно се отпенва(бульона трябва да е бистър). Прибавят се нарязани на дребно лук (1 глава), парче глава от целина и зърна черен пипер. Посоляваме. След като поуври месото, прибавяме моркови на кръгчета, и картофи на по-едри парчета. Готовата супа поръсваме с нарязан магданоз.


Gekochtes Kalbsfleisch - eine Lieblingssuppe in meiner Familie. Man braucht etwas Kalbsfleisch, 1 Zwiebel, 2-3 Möhren, 3-4 Kartoffeln, Selerie- alles grob geschnitten. Man kocht zuerst das Fleisch, wenn es halb fertig ist gibt man das Gemüse und 1-2 EL Öl dazu. Pfefferkörner und Salz nach Geschmack.

3 коментара:

Анонимен каза...

niakakvo domatche plyva v chiniqta, a go niama v retseptata!!!

veracooper каза...

Така приготвям и аз телешкото варено. Радвам се на Вашите рецепти, можете да посетите и моя блог, където имам мои такива. И предварително се извинявам, ползвах снимката на Вашето варено, че сега ще пусна рецептата (моята) и нямам такава. Ако има проблеми, ще я махна.

Анонимен каза...

Много интересен блог, но с много разминавания между българския и немския текст. А също има и други грешки, явно от незнание. Например това, че сте превела телешкото като Kalbfleisch. Преводът е в езиково отношение абсолютно коректен, само дето супата се казва Телешко варено, но в действителност става въпрос за говеждо месо (истинското телешко месо е бледо розово и е толкова крехко и нежно, че е кощунство да се вари с часове). Никой германец няма да тръгне да вари месо, за което е платил 20 Евро за килограм. Говеждото обаче е точно за супи, сварява се бавно и има време да свърже аромата си с останалите продукти. Това е т. нар. Suppenfleisch, и е винаги говеждо - Rindfleisch. С 3 евро става разкошно "телешко" варено :)