неделя, март 23, 2008

СОДЕНА ПИТКА


Такава питка приготвяше моята баба много често - прясна питка или содена питка. Може да се приготви само с вода (идеална за пости) или с кисело мляко.
Става много бързо, няма нужда от втасване и е много вкусна.

Продукти:
1 кофичка кисело мляко
1 с.л. олио
1 к.л. сода
1 к.л. сол
брашно, колкото поеме

Смесваме млякото, солта и олиото. Прибавяме пресятото брашно и содата и омесваме меко тесто. Месим докато стане на шупли. Оформяме питка и печем на 180°С. Готовата питка поръсваме с вода и завиваме с кърпа за да омекне.

Das ist ein Soda-Brot. Das Rezept weiß ich von mener Großmutter. Das Brot wird leicht und schnell gemacht und ist wirklich sehr lecker.

1 Becher Jogurt (400g)
1 EL Öl
1 TL Bicarbonat-Soda (Backsoda)
1 TL Salz
Mehl für ein weiches Teig (500-600g)

Jogurt, Öl und Salz mischen, Mehl und Soda zugeben und gut durchkneten. Ein flaches Brot formen und bei 180°C etwa 40min backen.

7 коментара:

Bulgariana каза...

Svetlana i mojata baba praveshe takava pitka, mnogo ja obichah. Otkakto baba mi pochina ne sym ja jala, no sega shte vzema da ja napravja, samot trjabva da vidja kade se prodava soda bikarbonat tuk

Unknown каза...

попаднах случайно нарецептата и реших да пробвам. честно казано никога не бях месил но .... просто тази рецепта е валшебна. поне веднъж в седмицата си правя много е вкъсна :)

Анонимен каза...

Благодаря за рецептата сега ще пробвам,но исках да кажа само ,че добре ,че погледнах рецептата написана на немски та да се ориентирам за количеството брашно и за времето на печене.Там е малко по-подробно.Ще споделя за резултата.

Анонимен каза...

Здравейте,тази рецепта е супер.С нея питката става много хубава,а не клисава и твърда както при другите рецепти.

Анонимен каза...

@Bulgariana: Neznam sas sigurnost za Avstria, no v Germania soda bikarbonat prodavat v supermarketite, kazva se Natron, moze da proverite. Uspeh s pitkata :) i az shte ja probvam skoro!

Анонимен каза...

Страхотна рецепта! Получи се дори с пълнозърнесто брашно.
И на Бъдни вечер не е ставала по-хубава питка.

Анонимен каза...

Бих искала да обясните моля ,как да я направя с вода.Тук с е посочено само с кисело мляко,което не е постно за пости.Много благодаря!