
След като си купих пакет кадаиф, се сетих, че съм правила доста отдавна баклава с кадаиф и беше много вкусна. Извадих старите кулинарни списания и в едно списание "Рецепти" от 2000г. намерих рецептата - не баклава, а "Кадаиф по гръцки". Над нея съм написала "Чудесна!"
Реших да направя този разкошен сиропиран десерт за новогодишната трапеза. Приготвя се много бързо и лесно и е много вкусен!
Необходими продукти:
пакет кори за баница - 500г /аз ползвам "Фамилия"/
300г кадаиф /моята опаковка беше 200г/
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. едро счукани орехови ядки /може и по-малко/
1 с.л. канела
1 к.л. счукан карамфил
За сиропа:
800г захар
1л вода
Смесваме орехите, канелата и карамфила. Слепваме корите две по две с олио, поръсваме с натрошен кадаиф и орехи и навиваме корите на руло. Подреждаме навитите кори в намаслена тавичка, нарязваме ги на парчета и ако е останало олио ги поръсваме с него. Печем до порозовяване.
След като изстине кадаифа /баклавата/, заливаме с горещ сироп, приготвен от водата и захарта.
Реших да направя този разкошен сиропиран десерт за новогодишната трапеза. Приготвя се много бързо и лесно и е много вкусен!
Необходими продукти:
пакет кори за баница - 500г /аз ползвам "Фамилия"/
300г кадаиф /моята опаковка беше 200г/
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. едро счукани орехови ядки /може и по-малко/
1 с.л. канела
1 к.л. счукан карамфил
За сиропа:
800г захар
1л вода
Смесваме орехите, канелата и карамфила. Слепваме корите две по две с олио, поръсваме с натрошен кадаиф и орехи и навиваме корите на руло. Подреждаме навитите кори в намаслена тавичка, нарязваме ги на парчета и ако е останало олио ги поръсваме с него. Печем до порозовяване.
След като изстине кадаифа /баклавата/, заливаме с горещ сироп, приготвен от водата и захарта.

Опитайте!
3 коментара:
Пак ни изкушаваш , Светле ! :)
МНого хубава идея , ще я пробвам скоро !
Много е вкусно!
много обичам кадаиф, а още повече баклава, рецептата изглежда страхотно, и аз ще я пробвам, турските сладки са уникални, заловили са целите балкани - всички ги обичат
Публикуване на коментар