неделя, септември 27, 2009

ПАТЛАДЖАН КЕБАП

Отдавна се канех да опитам този вариант на приготвяне на патладжан. Срещала съм различни варианти в турските кулинарни блогове и в нашите готварски сайтове. Освен това имах опасения, че децата ще оберат само кюфтенцата, а патладжана ще оставят. Нищо подобно! Чиниите бяха ометени за нула време. Наистина много вкусно ястие.
Ето и моя вариант на приготвяне:
4 патладжана(от дългите) обелих на ивички и нарязах на кръгчета по 1 см, но не до края. Оставих ги за 30 мин в солена вода да си пуснат горчивината. След това ги подсуших и срязах кръгчетата до края.
Около 600г кайма омесих с 1/2 главичка настърган лук, чер пипер и магданоз. Оформих плоски кюфтенца с големината на патладжанените шайби.
Подредих редувайки патладжан и кюфте в тавичката за печене.
За соса - в 4 с.л. олио запържих глава лук, 4-5 зелени пиперки, нарязани на едро, 1 ч.л. червен пипер и около 1/2кг настъргани домати. Сложих нарязан магданоз и 4-5 скилидки чесън. Посолих много малко, защото каймата беше солена.
Полях патладжаните със соса, завих с алуминиево фолио и пекох около 40 мин. Накрая запекох за 5-10 мин без фолио.
Опитайте!

Няма коментари: