сряда, февруари 06, 2008

ВКУСОТИЙКИ



Карамелен арабски сладкиш "Кодрит Кадир"

Отдавна бях видяла този сладкиш в един турски блог. Разбрах, че е крем карамел и кекс, но не и как се прави. Докато не открих форума "Гответе с мен" и рецептата представена от Мими. Приготвя се много лесно и бързо и е невероятно вкусен. Оригиналната рецепта е със сухо мляко и вода. Вместо това аз използвах 650мл прясно мляко, а за кексовото тесто сложих 2 яйца и цяло пакетче бакпулвер.

Маймунски хляб

Приготвих тази питка съчетавайки две рецепти. Тестото омесих по рецептата на Танита от "Гответе с мен" за хляб на балончета. По нататък използвах и недна рецепта за маймунски хляб от Taste of home.
Тестото приготвих от 250мл прясно мляко, 1 яйце,2 с.л. олио, 1 с.л. захар, 2 ч.л. сол, 1/2 кубче мая и около 4 ч.ч. брашно.
След като втаса разделих тестото на 52 топчета и овалях всяко едно в смес от 5 с.л. разтопено масло, 1 яйце, щипка чесън на прах, риган и нарязан магданоз. Топчетата наредих в тавичката на два реда, като всеки ред поръсих с настърган кашкавал.
След като втаса втори път изпекох на 180°С за около 30-40 мин.

4 коментара:

Dani каза...

Здравейте, влизам напоследък във вашия блог и ми харесва/поздравления/искам да ви попитам за Кадир Кадир във кексова форма ли го правите /смущава ме количеството мляко и вода не става ли много за такава форма/Благодаря и хубав ден

Handmade By Svetlana каза...

Благодаря за оставения коментар.
Кодрит Кадир правя в кексова форма, моята е тефлонова, доста стара. Ако използвате прясно мляко 650мл, вода не е нужна. Вода се слага само ако използвате сухо мляко. Просто има два варианта - сухо мляко + вода 650мл или прясно мляко 650мл. Много е вкусен! Приятен ден!

Dani каза...

благодаря за уточнението То е близко до ума но не съм се била събудила явно.Като го приготвя ще докладвам

Dani каза...

здравейте,днес направих сладкиша с вашето уточнение за повече бакпулвер и яйце.За мен това количество бакпулвер е много за това брашно и ми мирише малко на сода.Иначе сладкиша е интересен Аз бих сложила в кексовата смес и малко по-едро смлени орехи.