неделя, януари 07, 2007

НЕДЕЛНА ЗАКУСКА / FRÜHSTÜCK AM SONNTAG


Децата ми обичат събота и неделя. Тогава спят до късно и има нещо вкусно за закуска - баница, мекици, палачинки или бухти. Днес е последния ден от ваканцията - спаха почти до обяд. А аз реших да опитам една нова рецепта за мекици, която научих от моя колежка преди няколко дни. Станаха много меки и вкусни. Чудесно е да гледаш, как четири пораснали деца (моите и двете деца на сестра ми) опустошават цяла купчина мекици. Ето и рецептата (количеството на снимката е от двойна доза тесто).

Продукти:

400 г брашно
250 г хладка вода
20 г мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар

Приготвяне:

Маята се размива във водата заедно със захарта. Солта се смесва с брашното, прави се кладенче и в него се изсипва размитата мая. Всичко се разбърква добре - получава се гъсто тесто. Оставя се да втаса. След това се омесва с малко мазнина. Мекицит се пържат в много мазнина.
Поднасят се със сладко, сирене и айран.

Es ist Sonntag morgen. Meine Kinder schlafen bis spät, ich bin zu Hause und habe genug Zeit eine neue Rezept zu probieren. Auf Bulgarisch das sind Mekici, auf Deutsch- Krapfen. Das ist das Lieblingsfrühstück von meinen Kindern. Gut gelungen, schnell gegessen - ich bin zufrieden.

Zutaten:

400 g Mehl
250 ml lauwarmes Wasser
20 g Hefe
1TL Salz
1EL Zucker

So wird es gemacht:

Hefe und Zucker im Wasser auflösen, mit Mehl und Salz zu einem Teig mischen,aufgehen lassen. Den Teig mit etwas Öl durchknetten. Kleine Stücke Teig abreißen und braten.
Wir essen Krapfen mit weiße Käse, Konfitüre und Jogurt.


Няма коментари: