Отдавна си бях набелязала тези сиропирани мидички. Има ги в почти всеки турски кулинарен блог. Не знам турски, но една приятелка ми беше написала как е брашно, масло, мляко и другите основни съставки в рецептите за сладкиши и тестени неща. Освен това в някои блогове имаше и снимки на приготвянето стъпка по стъпка. И така от многото рецепти си направих една моя, резултатът от която беше повече от добър. След първата доза, която приготвих за Нова година, днес направих и втора. Чудесни сиропирани сладкишчета, напомнящи по вкус на сиропираните охлювчета от моето детство. Правят се много лесно, с продукти, които винаги се намират в къщи. От една доза излизат 60 мидички. Особени са вкусни на третия ден, когато са се напоили добре.
Ето и рецептата.
За тестото:
100 мл олио
100 мл прясно мляко + 50 мл мляко за разтваряне на маята
1 яйце
1/3 кубче прясна мая (около 10г)
1 с.л. захар
щипка сол
брашно за меко тесто
Натурално нишесте за разточване
За сиропа:
3,5 ч.ч. захар
3,5 ч.ч. вода
пръчица канела
От изброените продукти се омесва меко тесто и се оставя да си почине за 20 мин.
Ето и рецептата.
За тестото:
100 мл олио
100 мл прясно мляко + 50 мл мляко за разтваряне на маята
1 яйце
1/3 кубче прясна мая (около 10г)
1 с.л. захар
щипка сол
брашно за меко тесто
Натурално нишесте за разточване
За сиропа:
3,5 ч.ч. захар
3,5 ч.ч. вода
пръчица канела
От изброените продукти се омесва меко тесто и се оставя да си почине за 20 мин.
Отпочиналото тесто се разделя на 12 топчета. Всяко от тях се разточва до големина на десертна чинийка, като се поръсва с нишесте.
Поръсва се пак с нишесте и се навива на стегнато руло.
Мидичките се намазват с разтопено масло и се печат в гореща фурна (180° С) до зачервяване.
За сиропа - захарта и водата се кипват и сиропа се оставя да поври 5 минути да се посгъсти заедно с пръчицата канела.
Изпечените мидички се заливат с горещ сироп.
Препоръчвам ви да опитате!
20 коментара:
Изглеждат чудесно, но изискват специални умения! :-)
А имаш ли хубава рецепта за домашна баница - отдавна търся, но май никой вече не точи.
Поздрав най-сърдечен
Никога не бях виждала такива мидички и съм очарована от тях!!!
Изглеждат прекрасно и се предполага, че се топят в устата!
Браво!!!
Поздравления , Светле,
много сполучливи като истински мидички са станали и сигурно са много вкусни!
Вкусно и красиво както винаги...
прегръщам те Сиси
Светле здравей отново! На мен като ми влезе нещо в главата.... спасение няма! Направих мидичките и станаха страхотни, а са толкова лесни за правене с подробните ти обяснения!!! Благодаря ти от сърце, че сподели тази рецепта!!!
Райна, у нас мама точи баница. Трябва да си запиша рецептата. Аз меся, правя сладкиши, но баница не съм пробвала.
Сиси, благодаря за поздравленията, особено от теб са много ценни.
Мария, радвам се, че са ти харесали. Наистина е удоволствие правенето им, а още повече яденето.
Чакам рецептата на мама тогава! Смятам да разточа за Старата Нова година - мисля, че е на 13-14 ян.
Комплименти още веднъж за мидичките!
Светле, преди много години бях яла такива и не се бях сещала за тях м ного време! Благодаря ти за рецептата и за подробните обяснения! Благодарение на теб, моите деца също ще ги опитат!
Голямо изкушение -
чудесна рецепта и снимки.
Поздрав, успешна нова седмица и
подарък усмивка /при мен/, Диана
Диана, благодаря от сърце за подаръка - усмивка.Пожелавам и на теб усмихнати дни!
Ани, дано децата ти харесат тези сладости!
strahotni rezepti.az sa6to jiveia v CHENOVE.ako imate jelanie da se zapoznaem izpratete mi saob6tenie na: milena.monin@free.fr
Колко време, приблизително, отнема направата на мидичките?
Здравейте,
Моля се да прочетете коментара по-скоро ;)). Може ли млякото да се замени с вода, сина ми има алергия.
Правила съм мидичките преди доста време по рецептата, бяха страхотни!
Поздрави, Дани
super sa midichkite ,imam samo edin vapros ;topli li se siropirat s siropa ili e kato pri baklavata ednoto ako e toplo drugoto da e studeno
Здравейте ,и аз направих мидичките ,много са лесни ,вкусни и икономични само че с тази разлика че аз сложих орехите направо върху вече готовия голям лист и след това го навих на руло,станаха чудесни а и така ми се стори че е по лесно:)
The principle effectiveness of a residential look that can assist you always keep, ready yourself as well as cause portions diet regime as well as in order to perform like undertakings as with dishwashing.cub cadet zero turn hydrostatic problems
The main functions of a kitchen are to store, prepare and cook food and to complete related tasks such as dishwashing.carrier system malfunction
An important functions of your kitchen are to store, prepare and cook food and to perform related tasks including dishwashing.tcl tv connected to wifi but internet
This is a truly cool post. I love this kitchen. Totally the style would fit me.carrier system malfunction
This is a truly cool post. I love this kitchen. Totally the style would fit me.tcl tv connected to wifi but internet
Публикуване на коментар