събота, януари 02, 2010

СИРОПИРАНИ МИДИЧКИ

Отдавна си бях набелязала тези сиропирани мидички. Има ги в почти всеки турски кулинарен блог. Не знам турски, но една приятелка ми беше написала как е брашно, масло, мляко и другите основни съставки в рецептите за сладкиши и тестени неща. Освен това в някои блогове имаше и снимки на приготвянето стъпка по стъпка. И така от многото рецепти си направих една моя, резултатът от която беше повече от добър. След първата доза, която приготвих за Нова година, днес направих и втора. Чудесни сиропирани сладкишчета, напомнящи по вкус на сиропираните охлювчета от моето детство. Правят се много лесно, с продукти, които винаги се намират в къщи. От една доза излизат 60 мидички. Особени са вкусни на третия ден, когато са се напоили добре.

Ето и рецептата.

За тестото:

100 мл олио
100 мл прясно мляко + 50 мл мляко за разтваряне на маята
1 яйце
1/3 кубче прясна мая (около 10г)
1 с.л. захар
щипка сол
брашно за меко тесто

Натурално нишесте за разточване

За сиропа:

3,5 ч.ч. захар
3,5 ч.ч. вода
пръчица канела

От изброените продукти се омесва меко тесто и се оставя да си почине за 20 мин.


Отпочиналото тесто се разделя на 12 топчета. Всяко от тях се разточва до големина на десертна чинийка, като се поръсва с нишесте.




Така разточените кори се поставят по 4 една върху друга, като между тях се поръсва с нишесте.



Всяка от трите купчинки се разточва на тънка кора.


Поръсва се пак с нишесте и се навива на стегнато руло.



Рулата се нарязват на шайби от 1см. Всяка от тях се разточва на кръгче.



Поставят се малко счукани орехи и кръгчето се сгъва на две. Получава се мидичка.



Мидичките се намазват с разтопено масло и се печат в гореща фурна (180° С) до зачервяване.



За сиропа - захарта и водата се кипват и сиропа се оставя да поври 5 минути да се посгъсти заедно с пръчицата канела.
Изпечените мидички се заливат с горещ сироп.

Препоръчвам ви да опитате!

15 коментара:

Rayna каза...

Изглеждат чудесно, но изискват специални умения! :-)

А имаш ли хубава рецепта за домашна баница - отдавна търся, но май никой вече не точи.
Поздрав най-сърдечен

Maria Miteva-Christou каза...

Никога не бях виждала такива мидички и съм очарована от тях!!!
Изглеждат прекрасно и се предполага, че се топят в устата!
Браво!!!

siran каза...

Поздравления , Светле,
много сполучливи като истински мидички са станали и сигурно са много вкусни!
Вкусно и красиво както винаги...
прегръщам те Сиси

Maria Miteva-Christou каза...

Светле здравей отново! На мен като ми влезе нещо в главата.... спасение няма! Направих мидичките и станаха страхотни, а са толкова лесни за правене с подробните ти обяснения!!! Благодаря ти от сърце, че сподели тази рецепта!!!

Svetlana каза...

Райна, у нас мама точи баница. Трябва да си запиша рецептата. Аз меся, правя сладкиши, но баница не съм пробвала.
Сиси, благодаря за поздравленията, особено от теб са много ценни.
Мария, радвам се, че са ти харесали. Наистина е удоволствие правенето им, а още повече яденето.

Rayna каза...

Чакам рецептата на мама тогава! Смятам да разточа за Старата Нова година - мисля, че е на 13-14 ян.
Комплименти още веднъж за мидичките!

Annie каза...

Светле, преди много години бях яла такива и не се бях сещала за тях м ного време! Благодаря ти за рецептата и за подробните обяснения! Благодарение на теб, моите деца също ще ги опитат!

di_ani каза...

Голямо изкушение -
чудесна рецепта и снимки.
Поздрав, успешна нова седмица и
подарък усмивка /при мен/, Диана

Svetlana каза...

Диана, благодаря от сърце за подаръка - усмивка.Пожелавам и на теб усмихнати дни!

Svetlana каза...

Ани, дано децата ти харесат тези сладости!

milena.monin каза...

strahotni rezepti.az sa6to jiveia v CHENOVE.ako imate jelanie da se zapoznaem izpratete mi saob6tenie na: milena.monin@free.fr

Анонимен каза...

Колко време, приблизително, отнема направата на мидичките?

Анонимен каза...

Здравейте,

Моля се да прочетете коментара по-скоро ;)). Може ли млякото да се замени с вода, сина ми има алергия.
Правила съм мидичките преди доста време по рецептата, бяха страхотни!

Поздрави, Дани

Анонимен каза...

super sa midichkite ,imam samo edin vapros ;topli li se siropirat s siropa ili e kato pri baklavata ednoto ako e toplo drugoto da e studeno

РОЗА КОСТОВА каза...

Здравейте ,и аз направих мидичките ,много са лесни ,вкусни и икономични само че с тази разлика че аз сложих орехите направо върху вече готовия голям лист и след това го навих на руло,станаха чудесни а и така ми се стори че е по лесно:)