събота, ноември 14, 2009

СЪВСЕМ МЪРЗЕЛИВА СЪРМА




Моята свекърва готви сърми от прясно зеле, с бял сос - много вкусни. Сварява се зелката, приготвя се плънка, навиват се сърми, пекат се. После се приготвя соса. Но аз съм на работа цял ден, нямам много време за готвене. И когато открих в един руски форум рецепта за тази мързелива сърма, реших да опитам веднага.
И така в това ястие има всички продукти от които се приготвят сърмите - кайма, зеле, ориз. Много е вкусно и се приготвя лесно.

Нужни продукти:
500г кайма
1/2 ч.ч. ориз
1/2 малка зелка
1 глава лук
2-3 домата
3 с.л. олио
3 яйца
5 с.л. сметана и още (2 с.л. за зелето)
сол, чер пипер, риган

Ориза запържваме в 1 с.л. олио, заливаме с една ч.ч. вода и варим 10 мин под капак.
Зелето нарязваме на ситно и задушаваме с 1 с.л. олио и добавяме 2 с.л. сметана и малко вода да омекне.
Каймата запържваме с една глава лук, нарязан на ситно, прибавяме доматите.
Смесваме всичко, подправяме със сол, чер пипер, риган (по желание и чесън), прибавяме разбитите яйца и сметаната. Разбъркваме добре, изсипваме в тавичка и печем в загрята фурна около 30 мин.

Опитайте!

2 коментара:

kulinaria katastrophalia каза...

Ist da noch Käse drauf auf dem Auflauf?

Svetlana каза...

Nein, da ist kein Käse. Drin gibt es Hackfleisch, gedünstet mit Zwiebel und zwei Tomaten, Weißkohl (gedünstet), gekochter Reis, 3 Eier und 5 EL Sahne. Noch Salz, Pfeffer, Oregano. Schmeckt sehr gut!