събота, декември 30, 2006

НОВОГОДИШНА БАКЛАВА

За новогодишната трапеза реших да направя баклава, но не с готови кори, а малко по-различна. Рецептата открих тук .Блогът е на турски, но има и снимки. С помощта на речника преведох основните продукти. Снимките и това, че знам основните правила за приготвяне на баклава ми помогнаха. Ето какво се получи - мисля, че не е зле.



В момента отлежава за да поеме сиропа, но мисля, че се получи.
Ето и рецептата:

За тестото:

4 яйца
250г. масло (маргарин)
2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. лимонов сок
щипка сол
брашно, колкото поеме
1 пак. пшенично нишесте(за разточване на корите)
500 мл. олио(за поливане на баклавата)

Плънка:

1 кг. орехи (може и по-малко)

За сиропа:

1л. вода
1 кг. захар

Приготвяне:

Омесва се тесто.Разделя се на 4 части и всяка част на 8 парчета. Разточват се до големината на малка чинийка и се поставят по 8 едно върху друго, като между тях се ръси нишесте. Всяка купчинка се разточва до големината на тавата. Между получените 4 кори се ръсят орехи. Баклавата се нарязва и се полива с горещото олио по разрезите. Пече се. Изстинала се полива с горещ сироп. Тъй като полученото тесто е за доста голяма тава, може да се раздели на две и да се направят две по-малки баклави.


Добър апетит и весело посрещане на Новата Година!


Das Rezept für diese Baklava habe ich in diesem Blog gefunden. Türkisch weiss ich nicht, aber ich habe mit Hilfe eines Wörterbuches die Produkte übersetzt. Die Photos und meine kulinarische Kentnisse haben mir geholfen um diesen Resultat zu bekommen. Sie schmeckt wirklich gut!

Frohes Neujahrsfest!

3 коментара:

Анонимен каза...

Hi Swetlana, danke für deine besuch in meine Site. Leider kann ich deine sprache nicht:( Wünsche dir viel erfolg.
Liebe Grüsse
aus Köln
Özgül

Анонимен каза...

направих баклавата и стана много вкусна. Много ни хареса

Handmade By Svetlana каза...

Радвам се, че ви е харесала. Благодаря за коментара.