Събота е ден, в който имам достатъчно време да поглезя домочадието с нещо вкусно и по- трудоемко. За закуска, достатъчно късна за да се превърне в обяд - тиганички със сладко от ягоди, сирене и кисело мляко, а за обедо-вечерята около 17 часа - лазаня "Болонезе".
Купувам от замразените кори за лазаня, които не се нуждаят от варене. На опаковката е написана рецептата за лазаня "Болонезе". Правя лазанята по тази рецепта.
Приготвям сос Бешамел:
2 с.л. брашно изпържвам в 1 с.л.олио и 1 с.л. масло, разреждам с 250 мл мляко и 250 мл вода. Ако стане много гъсто добавям мляко или вода. Посолявам. След като соса е готов настъргвам вътре 50г кашкавал.
Сос Болонезе:
Задушавам глава лук и 3 скилидки чесън, нарязани на ситно, прибавям 50 г бекон. Доливам 50мл бяло вино. Като се изпари прибавям 300г кайма и пържа 5 мин. Добавям 1 буркан консервирани домати и подправки - черен пипер, риган, магданоз, сол и 1 ч.л. захар. Прибавям 100мл вода и оставям соса да се сгъсти.
В тавичката слагам мазнина, сос бешамел и започвам да нареждам - кори, бешамел, болонезе. Най- отгоре поливам със сос Бешамел и поръсвам с настърган кашкавал.
Печа на 200°C около 30мин.
1 коментар:
Прекрасно, на човек да му се прииска да е събота, :)
Публикуване на коментар