неделя, януари 31, 2016

Лучен хляб



     Обичам да правя хляб. И го правя често за семейство и приятели. Обичам и да експериментирам. Затова избрах този лучен хляб за моето завръщане на страниците на блога.
    Най- често избирам да направя хляба като плоска пита (умишлено не използвам  думата фокача, защото такава пита правеше и моята баба, без да е запозната с италианската кухня), правя вдлъбнатини с пръсти и поръсвам с олио. 
    Скоро попаднах на рецепта за лучен хляб, стори ми се интересно и днес реших да пробвам да обогатя моята пита с малко задушен лук и чубрица. Получи се различен, интересен вкус.



За хлябното тесто използвам:
 600 г. брашно; 
1 ч. л. сол;
20 г. мая;
щипка захар
около 350 мл вода (трябва да се получи меко тесто)
2 с. л. олио


Омесеното тесто се оставя да втаса около час. Ако включите фурната на 50 градуса само за минута две, изключите и оставите покритото тесто вътре, втасването става бързо.

За лучения хляб задуших до златисто в 2 с. л. олио 1 голяма глава лук, нарязана на тънки полумесеци, посолих и оставих да изстине. Омесих втасалото тесто заедно с лука и оформих на плоска питка върху хартия за печене. Оставих да втаса още 15 минути. Направих вдлъбнатини с пръсти, поръсих с олио и чубрица и изпекох на 180 градуса. 
Готовия хляб поръсих с малко вода и завих да омекне.

Не се страхувайте да месите хляб. Опитайте! Лесно е! Няма нищо по-вкусно от пресен домашен хляб!


3 коментара:

Богомила каза...

Eх че вкусен хляб си омесила:)))

lisal каза...

The chief capabilities associated with a home seem to be to help you keep, prepare yourself and additionally make meals diet and additionally to try and do corresponding projects just like dishwashing.samsung refrigerator ice maker t dumping ice

lisal каза...

This is a really cool post. I love this kitchen. It is completely the style that would fit me.samsung refrigerator ice maker t dumping ice