Идеята за козунака е от този блог . За тестото съм ползвала друга рецепта.
Не разбирам румънски, но снимките показват всички стъпки на приготвянето.
Тестото приготвих в хлебопекарната. Програма - тесто с втасване.
За тестото:
200мл топло прясно мляко
3 с.л. олио
130 г захар
1/2 ч.л. сол
2 яйца
600г брашно
1 пак суха мая (за 500г брашно)
кора от портокал или лимон
Когато тестото е готово се разточва на правоъгълник, намазва се с 30г разтопено масло и се поръсва с 2 големи, начупени наситно шоколада. Навива се на роло. Нарязва се на шайби, които се нареждат в кръг като се застъпват.
Оставя се на топло да втаса още веднъж.
Намазва се с 1 жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко и се поръсва с кафява захар.
Пече се на 180° С до готовност.
Не разбирам румънски, но снимките показват всички стъпки на приготвянето.
Тестото приготвих в хлебопекарната. Програма - тесто с втасване.
За тестото:
200мл топло прясно мляко
3 с.л. олио
130 г захар
1/2 ч.л. сол
2 яйца
600г брашно
1 пак суха мая (за 500г брашно)
кора от портокал или лимон
Когато тестото е готово се разточва на правоъгълник, намазва се с 30г разтопено масло и се поръсва с 2 големи, начупени наситно шоколада. Навива се на роло. Нарязва се на шайби, които се нареждат в кръг като се застъпват.
Оставя се на топло да втаса още веднъж.
Намазва се с 1 жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко и се поръсва с кафява захар.
Пече се на 180° С до готовност.
4 коментара:
Наближава Великден и аз почвам да се оглеждам за козуначени рецепти.. Светлана, козунакът с шоколад изглежда изключително апетитен! Браво!
Светлана, страхотен е този козунак с шоколад :)
Майсторски направен и без съмнение вкусен !
Здравей много ми хареса рецептата на козунака! Но въпроса ми е свързан с тестото - как го приготвяш, в каква последователност слагаш продуктите?
Привет! Страхотен козунак, моите поздравления!Няма начин ще се прави за Великден, но искам да попитам шайбите се изрязват изцяло, нали? И после се подреждат? И колко голяма е тавата, в която го пече и колко време горе-долу? Благодаря предварително!
Публикуване на коментар