неделя, септември 28, 2008

РУЛО "СТЕФАНИ" / HACKFLEISCHROLLE


понеделник, септември 22, 2008

МЪФИНИ-ПИЦА



В старите тетрадки имам рецепта на солен кекс. Децата го обожават. Може да бъде всеки път различен според това какво ще добавиш към основното кексово тесто (според запасите в хладилника). Днес обаче искаха мъфини. И се получиха мъфини - пица.

Ето и рецептата:

4 яйца
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
6 с.л. олио
15 с.л. брашно (ако е нужно и малко повече)
1 ч.л. сода за хляб (смесена с брашното)
1 ч.л. сол

Това е основното тесто. Към него днес добавих по една малка зелена и червена чушка (нарязани на ситно), шпеков салам, сирене, кашкавал, чер пипер, магданоз, копър, риган.
Мъфините се пекат на 180°С за около 20 мин.

Бързо, лесно и най-важното мноого вкусно!

четвъртък, септември 18, 2008

ПИЛЕ С КАРТОФИ НА ФУРНА


ИМАМ БАЯЛДЪ


Имам баялдъ е ястие от турската кухня. Но тъй като родителите на моята баба са бежанци от Лозенградско, това ястие присъстваше много често на нашата трапеза. Има различни варианти за приготвянето му - на пластове и във фурната , пълнени цели патладжани, пълнени ладийки от патладжани, но продуктите са едни и същи:
- патладжан, лук, домати, чесън.


Ето и моята рецепта:
3 патладжана
6 големи глави лук
1 буркан домати(или около 0,5кг настъргани пресни домати)
2 глави лук
магданоз
олио
сол, червен пипер



Патладжана нарязваме на филийки, накисваме за около 15 мин в подсолена вода, отцеждаме и изпържваме леко.
Лукът нарязваме на едро и задушаваме в 7-8 с.л. олио (доливаме и по малко вода докато омекне лука). Поръсваме с 1 с.л. червен пипер и заливаме с доматите. Посоляваме на вкус, може да се сложи щипка захар. След като поври 5 мин дърпаме от огъня и прибавяме магданоза.
В тавичка редуваме патладжан, и лучено доматена смес, като между тях поръсваме с нарязан чесън. Последния слоъ да е от доматите. Печем докато остане на мазнина.


Imam bajalda - ein Gericht aus der türkischen Küche, aber auch ein bulgarisches Gericht (türkische, bulgarische und griechishe Küchen sind sehr ähnlich).


Für dieses Gericht braucht man nur:
3 Auberginen,
6 Zwiebeln,
0,5 kg Tomaten(aus der Dose),
2 St Knoblauch und Petersilie,
Öl, Salz, Rote Paprikapulver.


Die Auberginen in Scheiben schneiden, in Salzwasser etwa 15 min legen, trocknen und in Öl leicht braten.
Zwiebeln grob schneiden, in 6EßL Öl und wenig Wasser dünsten, Paprikapulver und dann Tomaten zugeben, salzen. 5 min kochen. Petersilie klein schneiden und zugeben.
Auberginen und Zwiebeln-Tomaten Mischung in ein Auflaufform in Schichten legen, dazwischen Knoblauchzehen. Ganz oben soll Tomatenmischung sein.
Im Ofen bei 200°C so lange backen, bis das Gericht auf Öl bleibt.